Dohányzás Fókuszpont Óvodai Dohányzás Megelőzési Programja
"Nem lehet elég korán elkezdeni"

A szakemberek véleménye szerint attól az életkortól lehet és kell szervezett és hatásos dohányzás prevenciós tevékenységet végezni, amikor a dohányzásra ösztönző, negatív hatások már érik a gyermeket, befolyásolják akkori és későbbi egészségmagatartását.

Magyarországon az óvodai megelőzési programok közül első és mindmáig legjelentősebb az Dohányzás Fókuszpont Óvodai Dohányzás Megelőzési Programja (ÓDMP), amely a WHO Európai Regionális Irodájának támogatásával készült hatásvizsgálat alapján is igazoltan hatásos!

A program több mint 1600 óvodában valósul meg. További csatlakozást is örömmel fogadunk, kérdéseikre szívesen válaszolunk.

Ez az egyedülálló program speciális prevenciós nevelési feladatot vállal fel a korai életszakaszban. Fő célkitűzése az óvodáskorú gyermekek egészségének védelme. Elemei illetve módszerei a dohányzás és passzív dohányzás megelőzésére, a káros szenvedély kialakulása ellen irányulnak.

Mit nyerhetnek gyermekeink a program segítségével?

A program számos érdekes, korspecifikus és játékos eszközének és módszerének segítségével kialakul a gyermekekben:

A dohányzás elutasításáért felelős attitűdváltozás.
A dohányzás káros hatásaival kapcsolatos tudásbővülés.
A passzív dohányzás elleni aktív fellépés képessége.
Az óvodai programdoboz és a gyermekcsomagok az EMMI Dohányzás Fókuszpontjának megújult weboldaláról (https://megelozes.cikiacigi.hu/) az óvodák számára az intézmény OM azonosítójával és új jelszó igénylésével történő belépést követően térítésmentesen megrendelhetők.

A program módszertana, eszközei és a programdoboz tartalma: