EMMI Dohányzás Fókuszpont

Dohányzás Fókuszpont Óvodai Dohányzás Megelőzési Programja

"Nem lehet elég korán elkezdeni - Úgy gondolom, hogy a dohányzás prevenciós tevékenységnek már óvodás korban részének kell lennie a kultúrának és az oktatásnak. Már nagyon fiatal korban el kell kezdeni a gyermekekkel foglalkozni. Az embereket legkönnyebben gyermekeiken keresztül lehet meggyőzni."

/Dr Lee Jong-wook, volt főigazgató, Egészségügyi Világszervezet/


A szakemberek véleménye szerint attól az életkortól lehet és kell szervezett és hatásos dohányzás prevenciós tevékenységet végezni, amikor a dohányzásra ösztönző, negatív hatások már érik a gyermeket, befolyásolják akkori és későbbi egészségmagatartását.Magyarországon az óvodai megelőzési programok közül első és mindmáig legjelentősebb az Dohányzás Fókuszpont Óvodai Dohányzás Megelőzési Programja (ÓDMP).

A program célcsoportja az óvodáskorú gyermekek, megvalósítása óvodapedagógusok segítségével óvodákban történik.

Ez az egyedülálló program speciális prevenciós nevelési feladatot vállal fel a korai életszakaszban. Fő célkitűzése az óvodáskorú gyermekek egészségének védelme. Elemei illetve módszerei a dohányzás és passzív dohányzás megelőzésére, a káros szenvedély kialakulása ellen irányulnak.

Mit nyerhetnek gyermekeink a program segítségével?

A program számos érdekes, korspecifikus és játékos eszközének és módszerének segítségével kialakul a gyermekekben:

A dohányzás elutasításáért felelős attitűdváltozás.
A dohányzás káros hatásaival kapcsolatos tudásbővülés.
A passzív dohányzás elleni aktív fellépés képessége.


Részletes leírás megtekinthető:

https://www.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/pdf/ovodai_reszletes.pdf


Az óvodai programdoboz és a gyermekcsomagok az EMMI Dohányzás Fókuszpontjának weboldaláról (https://megelozes.cikiacigi.hu/) az óvodák számára az intézmény OM azonosítójával és új jelszó igénylésével történő belépést követően térítésmentesen megrendelhetők.