EMMI Dohányzás Fókuszpont

Ciki a Cigi honlap - Tinik (9-14 évesek)Elgondolkodtató tények a Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérés (GYTS)* elnevezésű nemzetközi kutatás 2008-as adatfelvétele alapján:
  • Hazánkban a 13-15 éves tanulók több mint fele kipróbálta már a cigarettát élete során.
  • Azok közül, akik már próbálták a cigarettázást vagy rendszeres fogyasztók kb. minden ötödik 10 éves kora előtt szívta el az első slukkot.
  • Hozzávetőlegesen a tanulók egynegyede jelenleg is cigarettázik.
  • Minden ötödik tanuló, aki eddig még nem dohányzott, valószínűnek tartja, hogy a jövőben dohányozni fog.
A WHO a Dohányzás Ellenes Keretegyezmény 12. cikkének irányelvében is hangsúlyozza a dohányzás prevenciós tevékenységek fontosságát már egészen fiatal korban.**

Ennek figyelembevételével került kidolgozásra a Ciki a Cigi honlap 9-14 éves korosztálynak szóló része, mely korszerű módszer és eszköztára segítségével hatásosan tudja befolyásolni a gyermekek jelenlegi és későbbi egészségmagatartását és erősíti ellenállásukat a dohányzásra ösztönző, negatív hatásokkal szemben.


A honlap különös hangsúlyt fektet a célkorosztály speciális pszichológiai sajátosságaira a korai serdülőkorra (prepubertás) jellemző kognitív és viselkedésbeli változásokra.

A honlap 9-14 éveseknek szóló részében a nemdohányzó életmód előnyeinek hangsúlyozása mellett már megjelennek a dohányzó életmód hátrányait bemutató illusztrációk is. Emellett az oldalt itt is játékok teszik színesebbé.

Pedagógusok figyelem!

A www.cikiacigi.hu honlapcím felírása a tantermi táblákra nagymértékben elősegíti a honlap látogatottságát és célcsoportjának elérését. Kérjük, Ön is támogassa honlapunk népszerűsítését ezzel az apró, de hasznos lépéssel!

____
* Demjén T., Kiss J., Lőrik E., Bőti E., Papp N., Kelemen A. (2008): Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérés (GYTS), Zárótanulmány, Országos Egészségfejlesztési Intézet, 2008 [Magyar Elektronikus Könyvtár, http://mek.oszk.hu/07900/07959/index.phtml]
**Guidelines for the implementation of Article 12 of the WHO Framework Convention on Tobacco Control, WHO Framework Convention on Tobacco Control, 2010